2. Tekstin lukuohjelma (Rikai)


Rikai

20.08.2019



Selitän lyhyesti Rikai-pohjaiset selainlaajennukset.



1 Rikai-pohjaisten laajennusten lista
2 Laajennukset yksityiskohtaisemmin
2.1 Rikaikun ja Rikaichamp
2.2 Yomichan
2.3 Nazeka
3 Selainlaajennukset Androidille
3.1 Rikaikun ja Nazeka
3.2 Japanese IO, Yomichan ym.










1 Rikai-laajennusten lista


Löysin tällaisen kätevän listauksen Rikai-selainlaajennusten sukupuusta: https://sorashi.github.io/comprehensive-list-of-rikai-extensions/

Vuonna 2005 julkaistua Rikaichania voidaan pitää Rikai-laajennusten äitinä, vaikka sitäkin edelsi monet esiaskeleet. Se pohjautui vuoden 2004 Rikaixul-nimiseen vähemmän hiottuun laajennukseen, joka taas perustui saman kehittäjän (Todd Rudick) Rikai.com-sivuun, joka oli tarjonnut samanlaista glossausta toisille nettisivuille oman sivunsa kautta (vähän kuin Google Translate). Rikai.com-sivusta ensimmäinen löytämäni maininta oli Jim Breenin artikkeli vuodelta 2000.



Käytännössä nykyään on siis kuitenkin valittavissa alla seuraavat laajennukset. Niiden nimien väri kuvastaa jokaisen yleistä värimaailmaa.

Chrome:
Rikaikun – perusluonteinen Rikai-johdannainen. Hyvin samanlainen Rikaichampin kanssa.
Yomichan – Rikai-johdannainen, jossa on eniten valinnanvaraa ja toimintoja.

Firefox:
Rikaichamp – perusluonteinen Rikai-johdannainen. Hyvin samanlainen Rikaikunin kanssa.
Yomichan – ks. yllä.
Nazeka – taas yksi Rikai-johdannainen, jossa on kuitenkin paljon toimintoja. Toimii Androidilla.

Näiden lisäksi oli myös muita laajennuksia kuten RikaiRebuilt ja readnihon.com-sivun oma laajennus, mutta ne eivät toimineet kovin hyvin.

Sellainen oli yllättävää, että kaikissa oli usein kohdistusongelmia. Välillä jollei osoitin ollut aivan keskellä, niin ei selitysikkuna avautunut. Näihin verrattuna Japanese IO -laajennuksen käyttö oli sulavampaa.




__________________




2 Laajennukset yksityiskohtaisemmin

2.1 Rikaikun ja Rikaichamp




Rikaichamp vaikutti toimivan hieman paremmin kuin Rikaikun, mutta erot vaikuttivat kyllä pieniltä. Ne ovat lähinnä alkuperäistä Rikaichania saman violetinsinisen taustavärinsä kanssa. Rikaikun on käyttäjämääriltään suurin.



Oikean ylänurkan ikoni

Asennettuasi laajennuksen sen ikoni ilmestyy selaimen oikeaan ylänurkkaan.

Ikonia klikattua

Sitä klikattua laajennus käynnistyy, ja kaikki laajennukset Japanese IO:ta lukuunottamatta tällöin toimivat kaikissa tabeissa.


Oikeaklikkausvalikko

Laajennuksen asetuksiin pääsee oikeaklikkaamalla ikonia ja valitsemalla asetukset. Yomichanin kohdalla pitää ikonia klikata vasemmalla hiiren näppäimellä. Mobiiliselaimissa pitää asetukset nähdäkseen mennä selaimen laajennusten listaan.



Perusasetukset

Laajennusten asetuksissa on kaikenlaisia valintoja, joista suurimmasta osasta ei tarvitse välittää.

Muutetut asetukset

Yomichanissa ja Rikaikunissa on ikkunan ilmestymisessä tavallisesti pieni viive, jonka voi asettaa vain yhteen millisekuntiin, koska ei viiveestä näytä olevan hyötyä. Muissa laajennuksissa ei tämä ainakaan näkynyt olevan valittavana. Tuon jälkeen vielä kaikista näistä löytyvä tärkein ominaisuus on tuo valintakohta, jonka avulla ikkuna ilmestyy tiettyä näppäimistön painiketta painaessa. Automaattisesti tai hiirenpainalluksella ilmestyvä selitysikkuna voi aiheuttaa joidenkin sivujen kanssa vähän vaikeuksia. Tuo toiminto on kuitenkin muissa kuin Rikaikunissa ja Nazekassa jo automaattisesti käytössä, yleensä Shift- tai vasemmalla CTRL-näppäimellä.


2.2 Yomichan



Yomichan on tosiaan saatavilla sekä Chromelle että Firefoxille. Yomichanin selitysikkunan taustaväri on valkoinen. Näissä ei näköjään välillä voi oikein säätää ulkoasua. Yomichanissa on mielenkiintoisesti useimmille sanoille suhteellisen hyvät oikeat ääntämykset, jotka voi kuulla painamalla tuota pientä ääninappia sanojen oikealla puolella. Kuitenkin ärsyttävästi niidenkin sanojen kohdalla, joille ei ole äänitiedostoa, niin näkyy silti tuo soittonappi. Sieltä sitten kuuluu vain jokin naksahdus. Taas on yllättävän hyvä äänijärjestelmä, jonka viimeistely on jäänyt kaipaamaan hiomista.



Yomichanissa on muutamia muitakin lisätoimintoja, kuten korttien luominen Anki-ohjelmaan ja sanakirjojen lisäysmahdollisuus. Englanninkielisetkin sanakirjat pitää laajennusta käyttääkseen asentaa ensin itse. Asetuksissa annetaan Dictionaries-kohdassa suoraan linkki lataussivulle. Sanakirjannimi.zip-tiedostot pitää sieltä ladata, ja sitten valita ne käytettäväksi asetusten Browse-valinnasta.

Yomichanissa voi kuitenkin siis käyttää jopa japanilaisia sanakirjoja selittämään japanilaisia sanoja. Kuitenkin kokeillessani parhaimpia Yomichanin kanssa toimivia sanakirjoja, ne eivät oikein löytäneet kovin hyvin sanoja. Helppona esimerkkinä ne eivät jostain syystä halunneet tunnistaa お客様-ilmaisua yhtenä kokonaisuutena, vaikka yksinkertaisimmatkin englanninkieliset sanakirjat sen tekevät. Ne eivät tunnistaneet monia tällaisia kliseisiä ilmauksia, jotka eivät kaiketi ole virallisesti yksi sana. Googlaamalla tällaiset fraasit löytää ihan japaninkielisiäkin sanakirjasivuja selittämään nämä.



Yomichan ei tunnista harvinaista lukutapaa (jigen.net)

Ne hetket, kun näistä japaninkielisistä sanakirjoista odotti eniten apua, niistä ei ollut siltikään hyötyä.

Sanan googlaus sen korostettua ja sitä oikeaklikattua

Japaninkielisiä selityksiä halutessaan on todennäköisesti vain helpointa harvinaisten sanojen ja ilmaisujen googlaaminen. Sanan tai ilmaisun voi korostaa ja googlata suoraan oikeaklikkauksella avautuvasta valikosta.

Google-haun tuloksia

Googlella löytyykin paljon helpommin tuloksia.




2.3 Nazeka



Nazekalla on taas kolmas värimaailma, mustalla taustalla. Tässäkin voi tuoda omia sanakirjojaan, mutta niitä oli vähän vaikeampi yhteensovittaa. Sillä on myös jonkinlaista yhteensopivuutta Ankin kanssa. Tässä on myöskin Yomichan kanssa samoja äänitteitä sanoista, mutta taas täsmälleen samat ongelmat kuin Yomichanin kanssa. Tämän kanssa vaikutti myös olleen eniten kohdistusvaikeuksia.




__________________




3 Selainlaajennukset Androidille

3.1 Rikaikun ja Nazeka



Toimivimmat selainlaajennukset mobiililaitteille olivat eritoten mobiililaitteille mukautettu Nazeka ja tavallinen Rikaikun (Kiwi Browserilla, ks. alla). Nazekalla ilmeni pieniä ongelmia välillä noiden selitysikkunoiden kanssa. Lisäksi myös tuon ikkunan avautumisherkkyys edes hieman jotain sanaa hipaistaessa oli aika korkea, joten noita ikkunoita pompahtelee vähän koko ajan auki rullatessa vain sivua alaspäin.




Rikaikun toimi aika tutulla tavalla kuin PC:lläkin. Kiwi Browser -nimisellä Chrome-pohjaisella Android-selaimella kaikki tavalliset Chromen laajennukset "toimivat". Kuitenkin koska Rikaikunia ei ole tehty yhteensopivaksi mobiililaitteiden kanssa, sen käyttö tämän Kiwi Browserin kautta ei ollut ilman ongelmiaan. Vaikka lähinnä Rikaikunin käynnistyksen yhteydessä ilmeni ongelmia, tämä riitti tekemään käytöstä silti aika bugikasta. Tuon takia lähinnä Nazekan käyttö on mobiililaitteilla edes jossain määrin suositeltavaa, vaikka senkään käyttö ei ollut täysin vaivatonta. Mobiililaitteilla on vähän vaikeaa toteuttaa hiirellä mahdollista kohdistustoimintoa ilman jonkin sortin klikkausta. Onneksi tämä selitysikkuna kyllä avautuu myös sanoja vain pitkään painaessakin, joka ei aktivoi sivua vaihtumaan.





3.2 Japanese IO, Yomichan ym.



Japanese IO toimi Kiwi Browserilla erittäin nopeasti ja sanojen painallus ja valinta tuntui kaikista näistä kokeilemistani taas mukavimmalta, mutta se selitysikkuna ei vain pompahtanut auki. Taas sen kehittäjät ovat rakentaneet muuten – tällä kertaa yrittämättäkään – täydellisen, mutta loppuviimeistelyltään hieman puutteisen toteutuksen.

Yomichan taas tökki Kiwi Browserilla hyvin pahasti, joten sitä ei voi suositella. Sitä ei voinut asentaa mobiili-Firefoxille. Rikaichamp Firefoxille jäätyi lataustilaan ikuisuudeksi.

Eräs harvinaisempi tapa oli Firefoxin perushaun muuttaminen Googlesta Jishoon Jisho Search -nimisen laajennuksen avulla. Tavalliset kontekstivalikkoon Jisho-haun lisäävät laajennukset eivät toimineet.


Se lisää Firefoxin hakukonelistaan Jishon, jonka voi sitten vielä muuttaa perushauksi asetuksista. Sieltä ei kyllä saanut muutettua osoitepalkin ja kontekstivalikon hakukoneita erikseen, joten aina googlatessa jotain piti suunnata ensin google.com-sivulle. Tämän takia se ei ollut oikein käytettävä.


← 2. Tekstin lukuohjelma

Comments